Soorten subsidies
Om spierziekten de wereld uit te helpen, is wetenschappelijk onderzoek onmisbaar. Het Prinses Beatrix Spierfonds steunt daarom onderzoek dat leidt tot het ontwikkelen van gerichte behandelingen. Op deze pagina staan verschillende soorten (zowel actieve als inactieve) subsidies van het Spierfonds beschreven.
Meerjarenbeleid 2025-2028
In de ideale wereld van het Spierfonds hebben alle mensen met een spierziekte in Nederland teogang tot de beste behandeling: van innovatieve medicijnen die de achteruitgang een halt toeroepen, tot effectieve revalidatie die de ziektelast verlicht. Met vier ambitieuze thema's zetten we in ons nieuwe meerjarenbeleid van 2025-2028 krachtige stappen richting die toekomst:
- Medicijnontwikkeling
- Trial readiness
- Toegang tot nieuwe medicijnen
- Kwaliteit van leven
Daarnaast blijven toponderzoekers onmisbaar om onze doelen te behalen. Daarom zetten we ook in op het aantrekken en behouden van talent.
Financieren doen we via roulerende themaprogramma's en een flexibel aanjaagprogramma waarmee we direct kunnen inspelen op kansen en urgente uitdagingen binnen onze vier thema's. Voor 2025 ontwikkelen we een nieuwe themaprogramma op het gebied van revalidatie, dat als doel heeft de ziektelast op korte termijn te verminderen.
Begin 2025 maken we meer details bekend en organiseren we een online sessie waar je al je vragen kunt stellen. Als je nu al vragen hebt, stuur die dan vooral naar onderzoek@spierfonds.nl.
Aanjaagprogramma - versnellen van medicijnontwikkeling en trial readiness
Het Spierfonds investeert in medicijnontwikkeling via het Programma Gentherapie en de jaarlijkse subsidieronde 'Op weg naar therapie', om te zorgen dat patiënten zo snel mogelijk toegang hebben tot de beste medicijnen. Nieuw vanaf 2022 is dat we flexibeler willen investeren in het versnellen van dit traject. Met dit 'aanjaagprogramma' gaan we inspringen op de actualiteit en actief op zoek naar kansen waar we als fonds een belangrijke stimulans kunnen geven. We richten ons daarbij op twee thema's: snellere medicijnontwikkeling en trial readiness. Voorbeelden van middelen die we kunnen inzetten zijn advies en steun bij het opstellen van een bussinessplan of het opstarten van een spin-off bedrijfje. Voor trial readiness kunt u denken aan advies en steun bij het opzetten van een registratie, het ontwikkelen van uitkomstmaten, of het opzetten van een trial.
We nodigen onderzoekers bij deze graag uit om met ons in gesprek te gaan over welke kansen er in het Nederlandse onderzoeksveld liggen. U kunt hiervoor mailen naar uw vaste contactpersoon of naar onderzoek@spierfonds.nl.
Gesloten calls
Spierfonds Bridging the Gap
Met de eenmalige subsidieronde ‘Bridging the Gap’ 2024 willen we een oplossing bieden voor urgente problemen op weg naar een behandeling voor mensen met een spierziekte. Dit doen we door wetenschappelijk onderzoek te financieren naar de verschillende fases van medicijnontwikkeling. We zoeken daarbij projecten die aansluiten bij de huidige status van onderzoek naar de betreffende spierziekte(n). Wat is nodig om verder te komen en waarom is dit juist nú nodig?
Programma publiek-private samenwerking
Het Spierfonds kan aanspraak maken op een toeslag vanuit de overheid voor publiek-private samenwerking. Wij werken samen met Health~Holland (Topsector Life Sciences & Health) om deze ‘PPS-toeslag’ te besteden aan nieuw spierziektenonderzoek. Binnen het PPS-programma zijn we op zoek naar innovatieve, translationele en multidisciplinaire onderzoeksprojecten die aan de voorwaarden van Health~Holland voldoen.
Gentherapie voor spierziekten
In 2019 hebben we een nieuw onderzoeksprogramma gelanceerd op het gebied van gentherapie, waarin we een aantal onderzoekslijnen langdurig willen ondersteunen. Onze ambitie is om binnen vijf jaar te starten met klinische trials in Nederland. Hiermee wil het Spierfonds de strijd tegen spierziekten een ongeëvenaarde impuls geven. Het onderzoeksprogramma is in januari 2020 gestart en zal vijf jaar lopen.
Spierfonds Impact Award
De Spierfonds Impact Award is een prijs voor een jonge onderzoeker die een concrete en waardevolle bijdrage heeft geleverd met aanzienlijke wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact voor het spierziektenveld. De prijs wordt toegekend aan een onderzoeker die opvalt door de motivatie, innovatieve aanpak, vooruitstrevende denkwijze en brede perspectief.